Boksnack

Efter ett relativt långt sommaruppehåll på bloggen passar det bra med nystart! Under hösten kommer en hel del förändringar ske här på bloggen och några nya ”serier” ska startas här på bloggen. Den första nya grejen är något som vi kommer kalla för boksnack! Det är nämligen så att böcker är en viktig del i mångas liv och personligen läser jag en hel del böcker och jag tänker att jag ska dela med mig av de böcker jag läst och vad jag tycker om dem. Jag kommer en gång i månaden, ”recensera” tre böcker som jag antingen läst under månaden som gått eller som jag bara helt enkelt gillar. Den här gången kommer jag recensera en bok som läst senaste veckan och två som jag älskar!

IMG_9627.jpg

Den första boken jag ska ”recensera” är Flora Wiströms nya debutroman Stanna som kom ut för bara en vecka sen. Stanna handlar om Ester, hon är 20år som jobbar på en antikvariat på söder i Stockholm. Den fokuserar på Esters vänskap till Hanin som hon också bor med och det ligger stort fokus på systraskapet och vikten av kvinnlig vänskap. Boken handlar också om Esters relation till Eli som hon träffar en dag på antikvariatet och hur man drabbas som närstående till en sjuk person. (Länk till Adlibris beskrivning av boken.) För det första måste jag säga att jag älskade boken, det var som att en blev Ester och delade alla de känslor som hon kände. Jag grät, jag skrattade och när jag la ner boken efter ca två dagars sträckläsning kände jag mig alldeles skakig. Beskrivningen av karaktärerna är väldigt skicklig och det fanns ett liv i dem, jag lärde verkligen känna dem under bokens gång och de blev för stunden verkliga personer. Det här var Flora Wiströms debutroman vilket jag då och då kunde märka av i språket, jag uppfattade det ibland som en aning som att det inte finns samma erfarenhet i språket som det gör hos andra mer erfarna författare. Vilket det såklart inte gör och man inte kan klaga på då det är en debutroman. Men samtidigt tycker jag inte att det är en helt och hållet negativ sak utan jag tycker att det adderar till känslan, huvudkaraktären är trots allt bara 20år och språket får boken att kännas genuin. Under bokens gång tänkte jag mycket på alltings början av Karolina Ramqvist som jag ska skriva om här efter, det fanns en viss likhet i språket eller kanske var det något annat? Jag rekommenderar iallafall den här boken starkt, jag ger den 4.5/5 poäng.

IMG_9622.jpg

Alltings början av Karolina Ramqvist är en av mina favoritböcker som jag tänker på nästan dagligen. I den får en följa Saga och hennes resa från att hon börjar gymnasiet på Södra Latin i Stockholm fram tills att hon är i tjugoårs åldern och jobbar som journalist. Saga bor på Söder med sin radikalfeministiska konstnärs mamma. Den utspelar sig på 90-talet och man får följa med på caféer, klubbar och hur Saga tar över Stockholm. Det är ett feministiskt, sexuellt och personligt uppvaknande. (länk till Adlibris beskrivning av boken) Det här är enligt mig en feministisk klassiker och något som alla bör läsa. Som sagt är det en av mina favoritböcker och Saga är en karaktär jag ofta tänker på och som verkligen format hur jag ser på saker. Karolina Ramqvists språk är klockrent och det går nästan inte att lägga ner boken när man väl har börjat läsa. Jag rekommenderar den här boken till alla, tycker verkligen att alla borde läsa den. Jag ger den 5/5 poäng.

IMG_9621.jpg

Här kommer en till feministisk klassiker, Rebecca Solnits bok Män förklarar saker för mig är rolig, det är en essäsamling som tar upp allt ifrån våldtäkt till kulturmän som vägrar sluta prata. Det är en bok som jag tror kan väcka många feministiska uppvaknanden och den skildrar kvinnohatet på ett otroligt bra sätt och ger en helhetsbild av just det kvinnohat som vi lever i. En bok jag rekommenderar till alla som kallar sig feministerna och framförallt till alla som inte gör det än men antagligen kommer göra det efter de läst den här boken. Men trots att jag tyckte väldigt mycket om boken  kunde jag känna att jag tröttnande då och då men det tog inte långt tid innan jag var på banan igen och älskade boken lika mycket som innan. Jag ger den 4/5 poäng.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s